top of page
Search
  • kekokollektiivi

JUMISSA - absurdi hissikomedia sisaruskilpailusta

Updated: May 21, 2022


Jumissa on kantaesitys puhumattomuudesta ja sisarussuhteiden konflikteista, missä teoksen teemoja lähestytään taidokkaasti absurdin komiikan kautta.


Kun uratykki Saara ja äärimilleniaali Mariella jumittuvat älyhissiin matkalla äitinsä syntymäpäiville, ollaan pian nauruhermoja kutkuttavassa tilanteessa, jossa toisistaan vieraantuneet siskokset taantuvat takaisin lapsuutensa totuttuihin toimintamalleihin. Hississä heillä on seuranaan vain toisensa, kaksi syntymäpäiväkakkua, tunteikas ja hieman härski robottihissi, sekä radioyhteyden päässä paapattava hissihuoltoyrityksen Raija. Koko ajan absurdimmaksi muuttuvan hissikriisin yhteydessä siskosten vuosia patoutuneet tunteet purskahtavat ilmoille koomisten käänteiden kautta ja todellinen syy sisarusten etääntymiselle löytyykin jostain aivan muualta.


Ia Nissisen ja Olga Rantalaihon käsikirjoittama näytelmä on nokkela ja hulvaton kertomus kahden aikuisen naisen sisarussuhteen dynamiikasta. Teos käsittelee myös samaistuttavalla tavalla kateutta ja alempiarvoisuuden tunnetta nykypäivän suorituskeskeisessä yhteiskunnassa. Jumissa on Nissisen teatteri-ilmaisun ohjaaja opintojen taiteellinen opinnäytetyö Turun Taideakatemiasta. Teoksen tuottaa Keko Kollektiivi.


Ohjaajan sanat. Idea Jumissa -teoksen toteuttamiseen lähti tarpeesta löytää koominen ilmiö todellisesta elämästä ja kertoa se uudesta näkökulmasta. Eli tässä tapauksessa kiusalliseksi muuttunut sisarussuhde sekä ahdas miljöö, josta ei ole ulospääsyä. Näytelmä pyrkii naurattamaan yllättävillä käänteillä, samaistuttavilla väärinkäsityksillä ja myötähäpeällä, aikamme meemikulttuurin helmillä ja näyttelijöiden fyysisellä komiikalla. Uskon, että hyvin tehty huumori auttaa meitä ihmisiä ymmärtämään omaa epätäydellisyyttämme ja inhimillisyyttämme.


Esityksestä sanottua

Visuaalisesti mielenkiintoinen ja tyyliltään selkeä. Tarina oli elämänmakuinen ja monessa kohtaa siinä sai kiinni sellaisista hetkistä, kun omassa elämässä on tapahtunut jotain, mikä on tuntunut absurdilta.
Sai tämmösen eläkeläisenkin naurunkyyneliin, vaikka kaikkia nuorten vitsejä en aina ymmärtänyt.
Sisarussuhde oltiin onnistuttu luomaan todella samaistuttavaksi, mistä nautin. Yhtään tylsää hetkeä ei tullut, esitys piti otteessaan ja onnistui yllättämään aina toinen toistaan hullummilla käänteillä.

Lavalla rooleissa nähdään Mimmu Korvenpää ja Milka Rasimus sekä äänirooleissa Salla Honkanen, Lassi Jämsä, Marja-Riitta Nissinen, Lassi Ruippo ja Meri Salo.



Esitykset

21.5. klo 19 ja 22.5. klo 15 PERUTTU SAIRASTAPAUKSEN VUOKSI 27.5. klo 19 | 28.5. klo 19 | 29.5. klo 15

Esityksen kesto on 1h. (Esitys on suunnattu aikuisille.)


Liput

Tukilippu 20€ | Peruslippu 15€ | Alennuslippu 10€ (eläkeläiset, työttömät, opiskelijat, alan ammattilaiset)


Paikka

Tuikenäyttämö, Teatteri Tuike

Viertolantie 2-4b, 00740 Helsinki


SAAVUTETTAVUUS JA SISÄLTÖVAROITUKSET

Tuikenäyttämö sijaitsee toisessa kerroksessa, johon johtaa kalteva ramppi ylöspäin. Esitystila on saavutettavissa, mutta ei esteetön. Lämpiöön ja esitystilaan saavutaan kynnyksellisen oven kautta. Esitystilan aulasta löytyy wc:t, jotka eivät ole esteettömät.

Suosittelemme pitämään kasvomaskia koko esityksen ajan. Esityksessä käytetään vaaratonta teatterisavua sekä kirkkaita valoja. Esityksessä käytetään voimakasta kieltä, eikä näin ollen sovellu perheen pienimmille.



Lisätiedot

Ia Nissinen, ohjaaja 0504678988 nissinen.ia@gmail.com

Ida Hansen, tuottaja 0504401293 idaarianna.hansen@gmail.com


33 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page